SEO הם ראשי תיבות של Search Engine Optimization ובעברית, אופטימיזציה למנועי חיפוש.
מדובר בתהליך שכולל את כל הפעולות והשיטות לשיפור אתרים ודפי אינטרנט עבור מנועי החיפוש השונים וגוגל בפרט.
באופן כללי, אפשר לומר שהמטרה של אופטימיזציה לאתרים היא להשיג את התוצאה הטובה ביותר בעזרת הנתונים הקיימים.
לפניכם מדריך מפורט שמסביר את תהליך האופטימיזציה לגוגל ולמנועי חיפוש אחרים שיש לעשות למרכיבים השונים באתר, במטרה לשפר את המיקום של האתר בתוצאות החיפוש, הדירוג והאיכות שלו.
איך עושים קידום SEO?
כשאנחנו רוצים לקדם אתר בגוגל עבור ביטויים מסוימים, אנחנו צריכים לבצע פעולות של אופטימיזציה באתר.
זה אומר, שאנחנו צריכים להתאים את דף האינטרנט עבור אותם הביטויים. מעבר לשיפור המעמד של אותו הדף בתוצאות החיפוש, תהליך זה הופך את הדף לאיכותי יותר למשתמש. הסיבה היא שלרוב יש חפיפה בין כללי SEO לבין תקנים וסטנדרטים מוסכמים באינטרנט.
קידום אורגני בגוגל ובמנועי חיפוש אחרים כולל ביצוע כל השיפורים הנדרשים במבנה האתר, בתוכן, בקוד, במהירות הטעינה ועוד, כל זאת במטרה לקדם את האתר למיקום הגבוה ביותר האפשרי בגוגל ומנועי חיפוש אחרים. כמובן שקידום האתר לא תלוי באופטימיזציה לבדה, אלא גם בתהליכים נוספים.
בשורות הבאות אפרוש בפניכם יותר בפירוט את הפעולות והשיטות השונות שקידום SEO כולל, להשגת המטרות שציינתי בשורות מעל.
אופטימיזציה לקוד
ככל שהתחום המדובר תחרותי יותר, כך הדברים הקטנים ביותר הם אלו שיגרמו לאתר לנצח במרוץ.
זה אומר, שתקלות בקוד של האתר יכולות לפגוע בתהליך הקידום כולו. באופן כללי תמיד כדאי וחשוב לבדוק את קוד האתר, בין אם מדובר בקוד סגור או פתוח, ולבצע אופטימיזציה במידת הצורך.
בדיקה של שגיאות HTML אפשר לעשות באמצעות 3W Validator, לדוגמא.
את הדו"ח שמתקבל אתם יכולים להעביר למתכנת עם בקשה לתיקון השגיאות והאזהרות בקוד האתר.
כשיש כמות גדולה מאוד של שגיאות ביחס לגודל האתר, חשוב במיוחד להקפיד על תיקון שלהן. שגיאות נוספות יכולות להיות ריבוי של עמודי 404, ריבוי הפניות לסוגיהן וכן הלאה. את כולן אתם יכולים למצוא בקונסולת החיפוש של גוגל ולפעול בהתאם.
בדיקת כותרות Head
לקוד האתר יש חלק לא מבוטל בקביעת ההיררכיה של עמודים וקטגוריות.
תגית H1 מסמלת בקוד שמדובר בכותרת ראשית, בעוד ש- H2 מסמלת כותרות משנה וביניים.
אם יש צורך ברמה נוספת בהיררכיה, אפשר להשתמש ב-H3 וכן הלאה, אבל ברוב המקרים משתמשים בH1 ו-H2 בלבד. דרך נוספת היא לבנות היררכיה לכותרות על ידי הדגשה וגדלים שונים של פונטים, אבל אני ממליץ על שימוש בכותרות H.
כאשר בודקים כותרות H, חשוב לוודא שאין יותר מכותרת אחת של H1 בכל דף, כי לא תמיד ניתן להבין זאת מבלי לבדוק את הקוד. דרך אחת לבדוק זאת היא על ידי צפייה במקור של הדף, או בכל דרך אחרת שנוחה לכם, כמו למשל שימוש בתוסף הכרום Open SEO Stats.
בנוסף, כדאי לבדוק גם את שגיאות ה- CSS באתר באמצעות CSS Validator.
אופטימיזציה של מהירות טעינה
זהו חלק בלתי נפרד מהאופטימיזציה שיש לבצע בקוד. הסיבה היא, שטעינה איטית של האתר תבריח משתמשים וגולשים. זמן הטעינה הוא גורם חשוב ביותר לקידום אורגני ואופטימיזציה של מהירות הטעינה דורשת לא מעט ידע טכני.
ההנחיות של גוגל (Core Web Vitals) לסטנדרטים בהם כל דף באתר צריך לעמוד הן:
LCP (Largest Concertful Paint) מתייחס לזמן שלוקח לחלק הגדול ביותר באתר להופיע על גבי המסך. פרק זמן זה רצוי שלא יעלה על 2.5 שניות.
CLS (Cumulative Layout Shift) מתייחס למידת התזוזה / יציבות ויזואלית של רכיבי העמוד עד לסיום הטעינה. הציון בסעיף זה רצוי שלא יעלה על 0.1.
FID (First Input Delay) מתייחס לזמן שלוקח לדף להיות אינטראקטיבי / זמין למשתמש. פרק זמן זה רצוי שלא יעלה על 100 אלפיות השנייה.
את מהירות הטעינה אתם יכולים לבדוק בעזרת מגוון כלים, כולל GT Metrix, אתר Pingdom Tools וכן בעזרת הכלי של גוגל.
הכלים המומלצים מניסיוני לביצוע הבדיקה הם קונסולת החיפוש של גוגל וגוגל אנליטיקס. אני מעדיף אותם היות ששניהם מציגים את מהירות הטעינה של כל עמודי האתר, בעוד שכלים אחרים שהזכרתי מציגים את מהירות הטעינה עבור כל עמוד בנפרד. (תלוי מה נרצה לבדוק באותו רגע).
אופטימיזציה למבנה האתר
חוויית משתמש היא אחד הגורמים החשובים ביותר לקידום SEO מוצלח ולשיפור ההמרות של האתר. לכן אופטימיזציה למנועי חיפוש חייבת להתמקד גם במבנה האתר. כשאני מבצע תהליך של קידום אתר, אני בודק את האתר לא מנקודת המבט של בעל האתר, אלא מנקודת המבט של הלקוחות. כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם בתהליך:
- היררכיה ברורה – חלוקה לקטגוריות ולתתי-קטגוריות. באתרים מורכבים שכוללים קטגוריות רבות רצוי להשתמש גם בתפריטי צד. כמו כן, הקפידו שהקטגוריות מורכבות מעמודים ולא מפוסטים.
- ניווט קל ומהיר – היררכיה נכונה מאפשרת לכל מי שנכנס לאתר להגיע לכל מקום שהוא רוצה ב-3-4 קליקים.
- התאמה לשפה – יישור התוכן והעיצוב בעברית צריך להיות בפורמט RTL (מימין לשמאל, בכיוון הקריאה) ובשפות כגון אנגלית ואחרות הפורמט צריך להיות LTR (משמאל לימין).
- מפת אתר – קיימים שני סוגי מפות: מפת אתר לגולש ומפת XML. מפת אתר לגולש חשובה במיוחד באתרים גדולים או באתרים עם גלילה ארוכה. היא יכולה לעזור לגולשים לנווט מבלי לחזור לתפריט אם היא כוללת קטגוריות מרכזיות. אתם יכולים לשלב קטגוריות חשובות שלא היה לכם מקום לשלב אותן בתפריט ושירותים ממוקדים שהאתר מספק. מפה זו גם מדגישה פעם נוספת במה האתר עוסק ומתמקד. מפת XML, לעומת זאת, מיועדת לגוגל בלבד. ניתן לסדר באמצעותה את ההיררכיה של האתר וכן להסיר ממנה דפים שאתם לא מעוניינים שיבוזבזו עליהם משאבי הזחילה של גוגל, כאשר מדובר בדפים פחות חשובים. אני ממליץ על מפת XML דינמית שמתעדכנת עם שינויי האתר ללא צורך להעלות מפה מעודכנת אחת לכמה זמן.
אופטימיזציה לתוכן
תוכן משחק תפקיד מרכזי בקידום האתר. לכן, אם תזינו תוכן מבלי לבצע את פעולות SEO הדרושות, לא תתרמו לקידום האתר במנועי חיפוש. אני רוצה להדגיש על מה חשוב להקפיד כאשר עושים אופטימיזציה לתוכן:
- תגי מטא – הזנה של כותרת ומטא -תיאור לכל עמוד באתר, במידת האפשר. אם יש לכם אלפי עמודים, עשו זאת בדפים העיקריים והחשובים ביותר באתר.
- מבנה נכון – חשוב מאוד לוודא שלא יעלו בלוקים של טקסט לאתר ללא כל סדר. הגדירו כותרת ראשית, כותרת משנה במידת הצורך, כותרות ביניים, חלוקה ברורה לפסקאות קצרות וקריאות, שימוש נכון במספור, בולטים ועוד.
- שילוב מילות מפתח – כאשר מקדמים עמוד קטגוריה או כל עמוד אחר באתר בצורה אורגנית, הקפידו שמילות המפתח מופיעות בו במיקומים האסטרטגיים בעמוד: טייטל, מטא תיאור, כותרות H, פסקה ראשונה וכן בשאר התוכן.
אל תגזימו עם שילוב יותר מדי מילות מפתח. במקביל, שלבו מילים נרדפות ומושגים רבים מהתחום (LSI) בתכנים שעולים לאתר. - טיפ בנושא מילות מפתח: אל תבזבזו זמן על חישוב צפיפות מילות המפתח. פשוט הקפידו שהביטוי הרלוונטי והמקבילות שלו משולבים בעמוד בכל המיקומים העיקריים שהוזכרו.
קידום SEO: אופטימיזציה לתמונות
במסגרת פעולות האופטימיזציה לתוכן, חשוב מאוד לבצע גם אופטימיזציה לתמונות.
הוספת תמונה באתר מצריכה פעולות התאמה מאחר שלמנועי החיפוש אין אפשרות "לראות" את התמונה ביעילות כמו במקרה של טקסט חי. פעולות התאמה אלו תורמות גם לרלוונטיות הכוללת של הדף עבור מילות המפתח וגם לטראפיק שאפשר להשיג באמצעות חיפוש התמונות בגוגל.
לסיום, מהו הסוד שחלק מהמקדמים מתעלמים ממנו?
הגעתם למקום הראשון בגוגל?
ברכותיי.
אבל זה לא מספיק.
אם הגולש יכנס לאתר שלכם ולא ימצא בו מיד את מה שהוא מחפש, אף אם הוא מהיר במיוחד ובנוי לפי כל כללי ההיררכיה, הוא יסגור את החלון באלגנטיות, יעבור לתוצאה הבאה ואתם יכולים להגיד שלום לכל מאמצי הקידום שלכם.
מה עושים?
מי שמחפשת את השירות של בניית ציפורניים בגוגל, למשל, מחפשת קודם כל לראות עבודות – כדי להבין שאכן זה מתאים עבורה. לאחר מכן היא צריכה לקבל אינפורמציה נוספת: שעות פעולה, מיקום ועוד.
מי שמחפש פרסום דיגיטלי מחפש, לצורך העניין, יכולת מיתוגית יוצאת דופן/קריאייטיב משכנע/ תוצאות טכניות יוצאות מגדר הרגיל ורווחיות.
לכן, חלק בלתי נפרד מקידום SEO הוא לבנות את האתר באופן שישאיר את הגולש זמן רב באתר. זכרו, רושם ראשוני נוצר באופן מיידי ואי אפשר לתקן אותו.
מה חשוב לבדוק כשמחפשים שירות קידום SEO?
ישנם לא מעט ספקים שם בחוץ שמציעים שירותי קידום אתרים במנועי חיפוש תמורת תשלום חודשי.
אלו יכולים להיות חברות פרסום, סוכנויות שיווק, פרילנסרים ועוד. ספקים אלו מבצעים מגוון רחב של עשרות ואף מאות פעולות אופטימיזציה להתאמה של האתר לדרישות מנועי החיפוש והכל במטרה שהאתר יקודם ויופיע לפחות בעשר תוצאות החיפוש הראשונות (ואם אפשר במקום הראשון, מה טוב).
אם אתם פונים לשירות קידום אתרים למנועי חיפוש, אני ממליץ בחום לבחור בקפידה את הספק איתו תעבדו. כמה דברים שחשוב לבדוק ולוודא עם ספקים פוטנציאליים הם :
- האם אותו ספק פירט בפניכם מה כולל תהליך ה SEO?
- האם הוא מתייחס לדיווחים שוטפים על ביצועי האתר?
- האם הוא מספק מענה לצרכים העסקיים שלכם?
כל אלו ועוד יעזרו לכם לקבוע האם כדאי לעבוד עם ספק זה, או עם אחר.
רוצים לדעת עוד על קידום SEO? מוזמנים לעבור על המדריך המקיף הזה או ליצור קשר, ואחזור אליכם בהקדם.